Nove Holding
Новини

13.12.2013
Екатерина Михайлова, управител в "Еврофутбол": Даваме пари, но и вяра на младите таланти


Със стилна церемония "Еврофутбол" финализира второто издание на програмата си "Спортни таланти" и награди 24 призьори от световни и европейски първенства при юношите. Екатерина Михайлова, управител в букмейкърската компания, обяви пред "Труд", че инициативата ще продължи.

- Как се роди идеята на програмата?

- От 2007-а направихме няколко социални проекта, построихме 14 площадки в страната. И тогава започнахме да получаваме много молби за подпомагане на млади спортисти с потенциал. Те обаче не бяха станали популярни, за да намерят спонсор или нямаха достатъчно участия по състезания за държавна подкрепа. И тогава започна този проект, който включва таланти от 16 до 25 години.

- Само финансов ли е стимулът?

- Всички мислят така, но истината е друга - подпомагаме част от тренировъчния процес. По-важна е нашата морална подкрепа. Ние сме в непрекъснат контакт с техните треньори, следим изявите им. Оказа се, че много от тези таланти не се отказаха въпреки тежките условия в България, защото ние сме им гласували доверие. Направили сме ги нашите деца, те усещат нашата вяра. Представете си колко малко е необходимо на този млад човек да се превърне в мотивиран и успял спортист.

- Как подбирате младежите и кой ги оценява?

- Има критерии, а един талант максимум 3 години може да е в програмата, за да дадем шанс и на други. През миналата например кандидатстваха 118 души, одобрихме 24. Оценява ги жури, но подчертавам, че спортните постижения не са най-важните. Те пишат мотивационно писмо какво искат да постигнат и как нашата помощ ще им помогне да реализират целите си. Членове на журито, независими един от друг, четат писмата и вземат решение.

- Какви хора оценяват талантите?

- Има и известни имена като Евгения Раданова, Стела Енева, а сред новите е Любо Ганев.

- Генерален спонсор сте на "Спортист на годината" - ще има ли категория "спортен талант"?

- Още през 2012-а тези млади спортисти станаха част от церемонията. Нашият талант Владимир Далаклиев бе редом до Ивет Лалова, Кубрат и Тервел Пулеви. Осъществихме една негова мечта. Всъщност оказахме се медиатор между тези, които са постигнали резултати и които могат да предадат уроците си на тези, които искат да се учат.

- Ще бъдат ли отново талантите част от церемонията?

- Определено. В момента на нашия сайт върви гласуване на "млад спортен талант" от тези 24. Събралият най-много гласове ще бъде награден във Военния клуб.

- Ще продължите ли да подпомагате спорта?

- Да, и се надявам да дадем шанс на повече млади хора. А за "Спортист на годината"? Тази церемония вече съществува повече от половин век като последните 20 години се организира от "Нове Холдинг". Затова смятаме за наша отговорност към обществото и спорта да присъстваме и подкрепяме този празник.

Оригиналният материал можете да прочетете тук