Nove Holding
Новини

16.12.2013
ИВО АНГЕЛОВ СТАНА СПОРТИСТ №1 НА БЪЛГАРИЯ ЗА 2013 Г.
СТЕЛА ЕНЕВА Е СПОРТИСТ С УВРЕЖДАНИЯ № 1 НА БЪЛГАРИЯ
НАЦИОНАЛНИЯТ МЪЖКИ ОТБОР ПО ВОЛЕЙБОЛ Е ОТБОР НА ГОДИНАТА
АРМЕН НАЗАРЯН Е ТРЕНЬОР НА ГОДИНАТА


На 16 декември 2013 г. Нове АД Холдинг проведе поредната стилна церемония, на която бяха наградени най-заслужилите според българските журналисти спортист, спортист с увреждания, отбор и треньор за 2013 г.

За 56-ти път бе избран спортист на годината, за 30-ти път – треньор на годината и за 5-ти път - спортист с увреждания и отбор на годината.

Церемонията се организира за 20-ти път от Нове АД Холдинг, който притежава правата за анкетата от 1994 г.

Събитието ще се запомни с изключително емоционалния подход в награждаването, на който заложиха организаторите. Победителите получиха призовете, освен от официалните лица, и от членове на своите семейства и най-близките до тях хора.

Спортист на годината за 2013 г. с 1392 точки стана Иво Ангелов – борба. За него са гласували 154 журналисти.

Под бурните скандирания на името си от всички гости в залата той получи своята почетна статуетка от столичния кмет г-жа Йорданка Фандъкова.

С малка разлика веднага след него застана Григор Димитров - тенис, който получи общо 1331 точки от 157 журналисти. Григор Димитров в момента не е в България и неговата награда получи представителят на тенисиста – Георги Стоименов.

Почетното трето място зае Кубрат Пулев - бокс, с 961 точки от 138 участника в анкетата.

Той бе награден от не по-малко известния си брат – Спортист на годината номер две за 2012 г. и бронзов медалист от Олимпиадата в Лондон – Тервел Пулев.

Цветан Соколов - волейбол, бе класиран на четвърто място с 742 точки от 120 журналисти. Статуетката му бе връчена от майката на Цветан – Йорданка Соколова.

На пето място застана Ивет Лалова - лека атлетика, с 606 точки и 125 гласа. Тя получи своята награда от сестра си Ани Лалова, която развълнувано сподели от сцената, че обичайно по-големите сестри като нея са за пример, но в случая Ивет е била приятел, съюзник и вдъхновител през техния съвместен живот.

На шесто място се класира Иван Марков - вдигане на тежести, с 548 точки и 96 гласа. Наградата на Иван Марков бе връчена от най-високата инстанция в щангите – президентът на Българската федерация по вдигане на тежести – Неделчо Колев.

Владимир Дубов - борба, зае седмо място с 491 точки от 92 участника в анкетата. Наградата му връчи един изключително важен човек в неговия живот - този, помогнал най-много за това България да се превърне в негова родина – Бисер Страхилов.

Силвия Митева - художествена гимнастика, застана на осмо място с 372 точки от 105 журналисти.

Тя е на състезание в Бразилия и затова нейната награда прие съпругът й – треньорът по спортна гимнастика Илия Янев.

Деветото място се оглави от Георги Иванов - лека атлетика, с 275 точки от 62 журналисти. Неговата награда излезе да връчи нежната му половинка – състезателката по троен скок Андриана Бънова, заедно с техния син.

Станилия Стаменова - кану-каяк, стана десета с 235 точки от 65 журналисти. Тя получи наградата си от своята майка Стефка Стаменова, която много емоционално сподели как още в ранна детска възраст Станилия е намерила от някъде един 6 метров бор и е започнала да го дялка, за да си направи кану. Седем години по-късно става състезател по кану-каяк и печели първата си титла една година по-късно.

Стела Енева за поредна година триумфира като спортист с увреждания №1 на България, като получи 810 точки и 81 гласа.

За да я награди за постиженията и волята й, на сцената излезе кметът на столицата -Йорданка Фандъкова.

Мъжкият национален отбор по волейбол отново спечели гласовете и сърцата на спортните журналисти и така стана отбор №1 за 2013 г. с 1010 точки, 101 гласа.

Наградата бе връчена от министъра на младежта и спорта – професор Мариана Георгиева, на либерото Теодор Салпаров.

В анкетата на Нове АД холдинг участваха 160 спортни журналисти от 66 средства за масово осведомяване.

Топ 3 сред треньорите в 30-то издание на анкетата на в. Труд са:
Армен Назарян - борба, с 147 точки. Бившият и настоящ класик, чиито състезатели са спечелили толкова злато, че и той да заслужи златото като наставник, прие своята награда от друг легендарен треньор, който до момента е бил начело в тази класация цели шест пъти - Иван Абаджиев.
Камило Плачи - волейбол, с 108 точки. Треньорът бе награден от неговото злато – дъщеря му – Роберта Плачи.
Стойчо Стоев - футбол, с 102 точки, бе награден от съпругата си Цветанка Стоева.

По традиция в. Труд награди победителите с картини на бъгарски художници.

В анкетата участие взеха 45 медии, които посочиха имената на 11 специалисти от 7 вида спорт.

Генералният спонсор на церемонията „Еврофутбол“ награди Любомир Костов - състезател по голф с множество победи само на 16 години, който безапелационно спечели гласовете на всички участници в анкетата за избор на “Млад спортен талант на годината”.

Претенденти за титлата в електронното допитване на „Еврофутбол“ бяха общо 24 млади състезателя, които българската букмейкърска къща подпомага чрез своята социална кампания “Спортни таланти”.

Наградата бе връчена от автора на кампанията и лице на „Еврофутбол“ Елица Иванова.

Нове АД Холдинг благодари на своите спонсори – „Еврофутбол“ – генерален и Мтел- основен, които за поредна година подкрепят анкетата и церемонията.

"Като отговорна компания Мобилтел не само инвестира в развитието на нови технологии, но също така работи за устойчиво партньорство с държавата и бизнеса. Компанията участва активно в подкрепата и реализацията на много инициативи и проекти за развитие на българските общество, култура и спорт.

Спортист на годината е вече традиция. Традиция, която доказва силата на спорта - нещо много важно, на което да научим новото поколение - да зачита конкуренцията и да гради печаливш дух. Защото спортът е начин на живот и създава комбинация от лидерски качества, които са важни както в самия него, така и в живота.", коментира Танасис Кацирубас, главен изпълнителен директор на Мтел.

Водещите на церемонията Ивет Лалова и Орлин Павлов придадоха много чар и позитивна емоция на церемонията в компанимента на Брас Вилидж бенд.

На церемонията, която бе квалифицирана от гостите, като най-доброто и стилно обедно събитие в България, присъстваха още редица известни спортни личности, действащи спортисти и ветерани, треньори, председатели и членове на спортни федерации, представители на различни държавни организации и на средствата за масово осведомяване.